Blijf weg bij 2dehands websites en beruchte broodfokkers zoals Felicanis/Hoeve Hoogland, Happy Doggy, Woefkesranch, Pupsenzo, Hezehof, Rashonden Waasland, Debrabandere, en bespaar u van veel menselijk en dierlijk leed.

Kijk hieronder voor correcte fokkers

Correcte Fokkers

https://www.bbcbb.be/fokkers
https://www.havanezerclub.nl/index.php/pupinfo/keurfokkers-lijst
https://www.hondencentrum.com/fokkers/
https://www.hondenpage.com/fokkers/index.php
https://tipaw.com/nl/fokkers-honden
https://www.rashondenonline.be/fokkers_zoeken.html
https://breeders.royalcanin.be/nl/hondenfokkerij

Havanezer

De havanezer heeft zijn naam te danken aan Havana, de hoofstand van Cuba. Hoewel het ras zich hier ontwikkeld heeft tot het hondje dat we nu kennen, gaat zijn geschiedenis terug tot voor Christus waar hij te vinden was in Griekenland en Egypte. Als jij een trouwe kameraad zoekt, dan in de havanezer misschien wel het ras dat je zoekt!

Uiterlijk

Doet dit hondje je een beetje denken aan de Bolognezer, de bochon frisé, de maltezer en/of de coton de tuléar? Begrijpelijk, want ze behoren allemaal tot de bichonfamilie. De havanezer is klein, stevig en laagbenig. Ze hebben een lange, golvende vacht die in allerlei kleuren voorkomt, van wit tot rood/bruin tot zwart. Het hondje heeft een schofthoogte tussen de 23 en 27 cm en weegt tussen de 4,5 en 7 kg. De oren worden langs de kop gedragen, maar zijn hoog aangezet.

Karakter

Als je op zoek bent naar een hondje om je gezelschap te houden, dan is de havanezer het ras voor jou. Dit hondje is het liefst de hele dag bij zijn baasje. Hij is loyaal, knuffelig en vriendelijk. Hij heeft het prima naar zijn zin bij jou op schoot, maar hij is ook speels en energiek. Hij zal met veel plezier samen met jou of de kinderen in de tuin ravotten (onder toezicht.) Eigenlijk komt het erop neer dat hij op zijn gelukkigst is, wanneer hij lekker veel aandacht krijgt. Alleen thuis blijven, daar is hij niet zo goed in. Hij komt daarom het beste tot zijn recht in een gezin, waar vrijwel altijd iemand thuis is om hem gezelschap te houden. Zijn vrolijke en goedmoedige karakter zorgt ervoor dat hij ook makkelijk met andere honden en huisdieren samen kan. De havanezer is gevoelig voor stemmingen. Voel je je verdrietig, dan is de kans groot dat hij bij je op schoot kruipt om je te troosten.

Training

De havaneser is misschien geen werkhond, maar hij wil toch voor je werken. Gehoorzaamheid, doggydance, agility, hij doet het allemaal graag en kan er zelfs in uitblinken. Dit kleine hondje is makkelijk op te voeden, omdat het slim is en niet al te eigenwijs. Besteed aandacht aan het alleen leren zijn, anders kan hij verlatingsangst ontwikkelen. Ga lekker met hem op pad en socialiseer hem met verschillende hondenrassen, huisdieren, voertuigen, mensen en kinderen. Zolang je wat tijd in de opvoeding van je hondje steekt, hoef je eigenlijk nergens problemen mee te verwachten. Hoewel zijn pootjes klein zijn, houd hij wel van wandelen. Zorg er daarom voor dat hij voldoende beweging krijgt en daag hem mentaal uit door denkspelletjes te doen.

Gezondheid

De havanezer is een relatief gezond ras. Wel moet je bedacht zijn op patella luxatie en oogaandoeningen, zoals cataract en PRA. Er zijn ook enkele ernstigere gezondheidsproblemen, maar die komen sporadisch voor. Denk aal epilepsie, legg clavé perthes, SA, suikerziekte en nog enkele andere. De levensverwachting is vrij hoog, ze kunnen wel 15 jaar worden!