Blijf weg bij 2dehands websites en beruchte broodfokkers zoals Felicanis/Hoeve Hoogland, Happy Doggy, Woefkesranch, Pupsenzo, Hezehof, Rashonden Waasland, Debrabandere, en bespaar u van veel menselijk en dierlijk leed.
Kijk hieronder voor correcte fokkers
Correcte Fokkers
https://www.tibetaanserassenclub.be/fokkers-lhasa-apso/
https://www.lhasaapsoclub.nl/
https://www.hondencentrum.com/fokkers/
https://www.hondenpage.com/fokkers/index.php
https://tipaw.com/nl/fokkers-honden
https://www.rashondenonline.be/fokkers_zoeken.html
Lhasa apso
Klein als een huiskat, moedig als een leeuw. Dat is de lhasa apso. Deze Tibetaanse hondjes worden in hun land van oorsprong dan ook wel abso seng kye genoemd. Vrij vertaald betekent dat blaffende leeuwenwaakhond. Zie jij het ook wel zitten om een leeuw als waak- en gezelschapshond in huis te halen? Dan is de Lhasa Apso de viervoeter die je zoekt.
Uiterlijk
Als je de Lhasa Apso ziet, is het misschien moeilijk om hem te onderscheiden van de Shih tzu. Op zich niet zo vreemd, want dit ras is gebruikt om de shih tzu en ook de Tibetaanse terriër te ontwikkelen. Pas in 1930 kregen ze een onderscheidende rasstandaard. De lhasa apso is langer dan dat hij hoog is en heeft een vacht die blijft groeien. Ongeknipt reikt het tot de grond, maar velen lhasa apso-eigenaren knippen de vacht in een kort model. Lhasa apso’s hebben eens schofthoogte van ongeveer 25 cm en kunnen tussen de 4 en 8 kg wegen. Ze komen in allerlei kleuren voor, van goud- tot zandkleurig en van wit tot grijs tot zwart.
Karakter
Als je afgaat op het uiterlijk zou je wellicht niet geloven dat de lhasa apso een waakhond is, maar zodra je zijn karakter leert kennen, zie je zijn verdedigingsdrang naar boven komen. Het zijn goede gezelschapshondjes, maar je kunt er ook op rekenen dat ze je huis moedig zullen verdedigen. Ze zien er niet imposant uit, maar blaffen kunnen ze als de beste. Lhasa apso’s zijn zeer loyaal en aanhankelijk naar hun gezin toe, maar in de regel gereserveerd naar vreemden. Ze hebben hun eigen willetje en doen het liefst waar ze zelf zin in hebben. Lhasa apso’s kunnen goed samen met kinderen, zolang hun grenzen worden gerespecteerd. Goed toezicht is, net zoals bij ieder ander ras, dus van belang.
Training
De lhasa apso is slim, maar ook eigenwijs. Niet een al te makkelijke leerling dus. Door zijn loyale karakter vindt hij het echter best leuk om met de baas samen te werken, dus zolang je enthousiast bent en energie steekt in de opvoeding van je pup, zal de lhasa apso best wat voor je willen doen. Belangrijk is de socialisatie. Laat je hond vooral goed wennen aan vreemden. Nodig zeker regelmatig verschillende mensen uit om op visite te komen. Doe je dit niet, dan zal je lhasa apso in de toekomst waarschijnlijk iedereen die het huis binnenkomt de deur uit blaffen, waardoor bezoek ontvangen lastig wordt. Socialiseer ze tevens met andere honden, want veel lhasa apso’s zijn niet van zichzelf fan van andere viervoeters. Ze kunnen echter prima samen met andere honden en huisdieren, wanneer ze hier gewend aan zijn. Besteed dus tijd aan de socialisatie.
Gezondheid
De lhasa apso is een gezond hondenras en kan 14 jaar of zelfs ouder worden. Er zijn weinig ernstige rasgerelateerde gezondheidsproblemen. Nierproblemen komen weleens voor en je moet bedacht zijn op oogaandoeningen, waaronder PRA en cataract.